wtorek, 11 lutego 2020

Pieczony boczek

     Miękki pieczony boczek, idealny na kanapki, np. z odrobiną musztardy. Kroi się niczym masło. Domowe pieczenie świetnie smakują i wiemy co dodaliśmy więc możemy spać a właściwie jeść spokojnie :)

900 g surowego boczku
3/4 płaskiej łyżki soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1 zaokrąglona łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

Boczek równomiernie posypać solą, czosnkiem granulowanym, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny, może być nawet na całą noc. Włożyć do naczynia żaroodpornego, piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.1,5 godziny. Zostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez pół godziny. Można podawać na ciepło lub po całkowitym schłodzeniu w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz