sobota, 4 stycznia 2020

Kruche ciastka kokosowe jak rafaello

     Najlepsze kokosowe ciasteczka! W smaku bardzo podobne do cukierków rafaello. Kruche, intensywnie kokosowe (dzięki zmieleniu wiórek kokosowych). Przepis, lekko zmodyfikowany stąd
ok. 42 ciastka:
140 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
100 g wiórek kokosowych
60 g cukru
2 żółtka z dużych jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wiórki kokosowe zmielić w pojemniku do blendera. Wsypać cukier, jeszcze raz razem zmielić.
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, mieszankę wiórek kokosowych z cukrem, żółtka i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto - będzie konsystencji grubej kruszonki. Formować kulki ściskając w rękach ciasto a potem tocząc kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce do pieczenia, delikatnie nacisnąć tylko tyle by kulki ciasta się nie toczyły (nie spłaszczać!).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 14-15 minut.

6 komentarzy: