wtorek, 31 marca 2020

Mleczne bułki śniadaniowe

     Bardzo puszyste bułeczki, miękkie i delikatne niczym drożdżowa babka. dość szybko się je robi i nie są skomplikowane w wykonaniu. Ciasto jest bardzo elastyczne, łatwe do formowania. Bułeczki pasują zarówno do słodkich jak i słonych dodatków.

15 g świeżych drożdży
100 ml mleka
3/4 płaskiej łyżeczki soli
20 g rozpuszczonego masła
200 g mąki pszennej
1 mocno czubata łyżka mleka w proszku

Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem. Wsypać sól, dodać masło, mąkę i mleko w proszku. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 5 równych części. Z każdej z nij uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze do pieczenia, rozpłaszczyć na średnicę ok. 8 cm. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, może być to lekko rozgrzany piekarnik do temperatury ok. 30-50C.
Wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180/c, piec do zrumienienia ok. 15-18 minut. Studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz