wtorek, 3 marca 2020

Orzechowe ciastka

     Najlepsze ciastka orzechowe! Miękkie, maślane, rozpływające się w ustach :) W dodatku robi się je szybko formując w dłoni i nie trzeba rozkładać się z deską i wałkiem ;)
ok. 40 ciastek:
100 g mielonych orzechów włoskich
150 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
60 g drobnego cukru
2 duże żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy zmielić w pojemniku do blendera. Wsypać cukier, jeszcze raz razem zmielić.
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, mieszankę orzechów z cukrem, żółtka i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce do pieczenia, delikatnie nacisnąć tylko tyle by kulki ciasta się nie toczyły (nie spłaszczać!).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 14 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz