poniedziałek, 24 lutego 2020

Ciasto ananasowe z orzechami

     Oryginalne ciasto którym głównym składnikiem są ananasy z puszki i mielone orzechy.  Wierzch to warstwa śmietanowej masy posypana mielonymi orzechami. Przepis, lekko zmodyfikowany stąd

ciasto:
100 g mielonych orzechów włoskich
300 g mąki pszennej
150 g cukru
2 płaskie łyżeczki sody
2 duże jajka
300 g ananasa z puszki
50 g miękkiego masła


Do miski wsypać mielone orzechy, mąkę, cukier, sodę, dodać jajka, masło i zmiksowane blenderem ananasy z puszki (bez soku). Wszystko razem zmiksować na jednolite ciasto.
Wyłożyć do formy o wymiarach 31x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut. Wystudzić.

masa:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mielonych orzechów włoskich

Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier puder. Miksować powoli wlewając przy tym śmietankę. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wierzch posypać mielonymi orzechami.

1 komentarz: