Oryginalne ciasto którym głównym składnikiem są ananasy z puszki i mielone orzechy. Wierzch to warstwa śmietanowej masy posypana mielonymi orzechami. Przepis, lekko zmodyfikowany stąd
ciasto:
100 g mielonych orzechów włoskich
300 g mąki pszennej
150 g cukru
2 płaskie łyżeczki sody
2 duże jajka
300 g ananasa z puszki
50 g miękkiego masła
Do miski wsypać mielone orzechy, mąkę, cukier, sodę, dodać jajka, masło i zmiksowane blenderem ananasy z puszki (bez soku). Wszystko razem zmiksować na jednolite ciasto.
Wyłożyć do formy o wymiarach 31x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut. Wystudzić.
masa:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier puder. Miksować powoli wlewając przy tym śmietankę. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wierzch posypać mielonymi orzechami.
kolejna pyszna propozycja na Twoim blogu!
OdpowiedzUsuń