piątek, 21 lutego 2020

Paluszki z chia

     Po wczorajszych słodkościach dziś coś na słono. Świetna przekąska - paluszki z dodatkiem chia. Wcale nie aż takie trudne do zrobienia, wystarczy ciasto zagnieść, rozwałkować, cienko pokroić na długie paski i upiec kładąc je blisko obok siebie. Dobre do podjadania :)

150 g mąki pszennej
2 płaskie łyżki chia
1/2 szklanka wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli

Do miski wsypać mąkę, dodać chia, wodę, olej i sól, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. 10 minut. podzielić na 2 równe części. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 32x15 cm, pokroić w cienkie, ok. 0,5 cm paski. Gęsto ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok.15-17 minut.

1 komentarz: