środa, 19 lutego 2020

Racuszki z batata, orzechów i jabłek

     Zamiast pączków i faworków można usmażyć racuszki. Tym razem z dodatkiem batata i mielonych orzechów

10 g świeżych drożdży
2 płaskie łyżki cukru
szczypta cynamonu
100 g puree z batata
150 g mąki pszennej
100 ml mleka
3 łyżki mielonych orzechów
1 jajko
1 małe jabłko
olej do smażenia

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok.2 minuty, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko, wymieszać.
Dodać cynamon, purre z batata*, mąkę, mielone orzechy i jajko. Zmiksować. Dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłko, wymieszać łyżką.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść po łyżce ciasta, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Wierzch można posypać cukrem pudrem.
*Puree z batata uzyskujemy gotując do miękkości obranego batata w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy blenderem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz