poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Orzechowa babka

      Orzechowa babka z ucieranego ciasta. Bardzo smaczna, łatwa w wykonaniu, mocno orzechowa.
ciasto:
4 duże jajka
150 g cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g masła
50 ml mleka
150 g mielonych orzechów
200 g mąki pszennej
masło do wysmarowania foremki

na wierzch:
100 g mlecznej czekolady
orzechy laskowe

Do miski wbić jajka, wsypać cukier, ubić na gęstą masę. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać resztę składników, zmiksować na jednolite ciasto.
Silikonową formę do babki posmarować masłem, wlać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50 minut.
Ostudzoną babkę polać rozpuszczoną czekoladą i ułożyć orzechy.

4 komentarze: