Kakaowe ciasto z masą z mleka w proszku w formie torciku. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżych owoców lub wiśniami z syropu :)
ciasto:
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
50 ml oleju
1 czubata łyżka kakao
3/4 szklanki mąki pszennej
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i proszek do pieczenia, ubijać przez ok. 2-3 minuty. Dodać mleko, olej kakao i mąkę, krótko ubić. Wlać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na połowę.
masa:
150 ml płynnego mleka
1/2 szklanki cukru
150 g miękkiego masła
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
3 kostki mlecznej czekolady do posypania po wierzchu
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier, zagotować mieszając do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić.
Masło wyłożyć do miski, miksując dodawać naprzemiennie mleko z cukrem i mleko w proszku.
Podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, wyłożyć resztę masy, wyrównać. wierzch posypać wiórkami czekolady.
Można podawać ze świeżymi owocami lub z wiśniami z syropu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz