Miękkie, soczyste kotlety z indyka. Swoją delikatność zawdzięczają marynowaniu w kefirze (lub rzadkim naturalnym jogurcie). Mięsa dzięki cienkiemu pokrojeniu nie trzeba ubijać. Robi się dość szybko bo wystarczy po pracy wyjąć zamarynowane mięso z lodówki i tylko szybko opanierować i krótko usmażyć.
300 g piersi z indyka (może być w plastrach)
200 ml kefiru (ewentualnie może być rzadki naturalny jogurt)
sól
mąka pszenna
2 duże jajka
olej do smażenia
Pierś z indyka pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plastry. Jeśli kupiony indyk jest już w gotowych plastrach to należy je przekroić wzdłuż jeszcze na pół. Na dno miski wlać 1 łyżkę kefiru, położyć plaster mięsa, cienko posmarować kefirem, znowu ułożyć mięso, polać kefirem aż do wykończenia składników. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Do miski wbić jajka, posolić, roztrzepać widelcem.
Na płaski talerz wsypać mąkę.
Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Mięso otoczone kefirem obtoczyć z obu stron w mące a potem w jajku, krótko smażyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz