Smaczne bułeczki z krótko gotowaną owsianką. Dzięki niej bułeczki utrzymują wilgotność. Ładnie wyrośnięte, miękkie. Świetnie smakują z dodatkami na słono ale równie dobrze można jeść je z dżemem :)
8 szt.:
50 g płatków owsianych
250 ml wody
15 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
320 g mąki pszennej
Płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać wodą, zagotować. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Drożdże pokruszyć, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji, wlać do wystudzonych płatków. Dodać olej i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 8 równych części, uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce do pieczenia, lekko spłaszczyć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 min.
Uwielbiam domowe pieczywo. Takie pachnące bułeczki to jest to :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuń