Bardzo smaczne ciastka z dość dużym dodatkiem rabarbaru. Z zewnątrz kruche, w środku miękkie i wilgotne od rabarbaru. Dzięki zanurzeniu przed pieczeniem ciastka w cukrze pudrze, ciasto ma "lukier" od razu po upieczeniu :) Na drugi dzień ciastka robią się całe miękkie.
porcja na ok. 16 ciastek:
50 g miękkiego masła
50 g cukru
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mąki pszennej
1 cienka i długa łodyga rabarbaru
cukier puder do obtoczenia ciastek
Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, żółtko, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto.
Rabarbar obrać, pokroić w cienkie paski, dodać do ciasta, krótko wyrobić ciasto. Odrywać po małym kawałku, formować kulkę wielkości małego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć. Lepiej by na samym brzegu ciastka nie było rabarbaru. Z jednej strony ciastko włożyć do cukru pudru bo go oblepił. Kłaść na blaszce cukrem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 16-17 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz