To ciasto smakuje jak rafaello połączone z truskawkami :) Na cienkim, kakaowym cieście wyłożony jest krem z wiórkami kokosowymi i białą czekoladą wymieszany ze świeżymi truskawkami.
ciasto:
2 duże jajka
80 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
130 g mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
50 ml oleju
50 ml mleka
Do miski wbić całe jajka, dodać cukier i proszek do pieczenia, ubijać przez ok. 3 minuty do uzyskania gęstej masy. Wsypać mąkę, kakao, dolać mleko i olej, krótko zmiksować na jednolite ciasto. Wylać na blaszkę o wymiarach 22x32 cm, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C , piec ok. 20 minut. Całkowicie ostudzić.
krem:
1 szklanka wiórek kokosowych
100 g cukru
250 ml mleka
1 biała czekolada (odłożyć 6 kostek do pospania po wierzchu)
3 płaskie łyżeczki żelatyny
4 łyżki zimnej wody
300 ml śmietanki kremówki 30%
300 g truskawek
Do garnka wsypać wiórki kokosowe, cukier, wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 10-12 minut mieszając od czasu do czasu.
Do szklanki wsypać żelatynę, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia na ok. 3-5 minut.
Czekoladę połamać na kostki, wrzucić do gorącej masy z wiórkami, dodać napęczniałą żelatynę, całość dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kremówkę ubić na gęstą masę, dodać masę z wiórkami, krótko razem zmiksować.
Ok. 1/3 masy wyłożyć na ciasto, rozsmarować. Wyłożyć pokrojone truskawki, przykryć resztą masy, wyrównać.
Wierzch posypać startą białą czekoladą.
Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Pyszności ;)
OdpowiedzUsuń