Fantastyczne, bardzo puszyste ciasto z miodem i przyprawą do piernika z pieczonymi truskawkami. Wilgotne samo w sobie a dodatkowo przez truskawki które lekko puszczą sok. Pięknie pachnie podczas pieczenia.
2 duże jajka (białka piana)
50 g płynnego miodu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
100 g cukru
100 ml oleju
100 ml mleka
200 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
ok. 300 g truskawek
Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać żółtka, dodać cukier, płynny miód, przyprawę do piernika, olej, mąkę i sodę, zmiksować. Dolać mleko, jeszcze raz zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22-23 cm, wyrównać. Na wierzch ułożyć jedna obok drugiej połówki umytych i osuszonych z wody truskawek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 minut.
Uwielbiam miodownik gdy jest jeszcze cieplutki ;)
OdpowiedzUsuń