sobota, 6 czerwca 2020

Truskawkowa chmurka z masą straciatella

     Prawdziwie letnie ciasto - Truskawkowa chmurka. Ulubione przez wszystkich i robione w różnych wersjach, nawet u mnie znajdziecie dwie inne: Jabłkową chmurkę oraz Makową chmurkę .Moja Truskawkowa chmurka ma dodatkowo śmietanową masę z tartą czekoladą. Lekkie, eleganckie ciasto na różne przyjęcia. Na kruchym cieście zalana jest galaretka z dużą ilością truskawek, na to masa straciatella, a na wierzchu beza. Nic lepszego nie trzeba ;)


ciasto:
100 g masła
170 g mąki
2 czubate łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć dno prostokątnej formy o wymiarach 22x31 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut. Ostudzić.

galaretka:
350-400 g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
500 ml wody

Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki.
Do garnka wlać wodę, zagotować, zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić, dodać truskawki, wymieszać. Wstawić do lodówki. gdy zacznie lekko gęstnieć, wylać na spód ciasta, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

beza:
3 białka
150 g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Białka wlać do miski, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Wsypać mąkę, krótko zmiksować. Blaszkę w której piekliśmy ciasto odwrócić do góry dnem, przykryć papierem do pieczenia załamując go na brzegach. Wyłożyć pianę z białek, rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 15 minut. Po tym czasie przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 25 minut. Całkowicie ostudzić.

masa śmietanowa:
250 g mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 30%
2-3 łyżki cukru
80-100 g mlecznej czekolady

Mascarpone wyłożyć do miski, wlać śmietankę, wsypać cukier, ubić na sztywną masę. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub posiekać nożem, wsypać do masy, wymieszać łyżką.
Na całkowicie zastygniętą galaretkę wyłożyć śmietanową masę, rozsmarować na całej powierzchni. Na wierzch ułożyć bezę, lekko docisnąć. Wierzch można lekko posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na cała noc

2 komentarze: