piątek, 17 września 2021

Kakaowe kruche ciasto z czekoladową budyniową pianką i malinami

      Kakaowe kruche ciasto z czekoladową budyniową pianką i malinami to lekko zmieniona wersja Kruchego ciasta z budyniową pianką i malinami którą każdy zna. Ciemna wesja tego ciasta smakuje równie doskonale, warto ją wypróbować. Jesienne maliny, a nawet mrożone świetnie się do niego nadają. Bardzo polecam!


Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
200 g miękkiego masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek (z dużych jajek)

Do mąki dodać kakao, masło, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka, zagnieść do uzyskania gładkiego, jednolitego w strukturze ciasta. Podzielić na dwie części 70% i 30%. Mniejszą część włożyć do zamrażarki, a większą wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 33x20 cm i bardzo lekko podsypując ciasto mąką, równomiernie rozłożyć.Piec na lekko rumiano ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
2 opakowania budyniu czekoladowego (2x 40 g)
100 ml oleju

Dodatkowo:
ok. 500 g malin świeżych lub mrożonych (najlepiej sprawdzają się maliny jesienne, nawet mrożone)
cukier puder do posypania upieczonego ciasta

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Wsypać budyń w proszku, zmiksować. Cały czas miksując wlać olej.
Na podpieczony i ostudzony kruchy spód wyłożyć budyniową piankę. Wyrównać i układać dość gęsto maliny otworkami do góry (mrożonych malin wcześniej nie trzeba rozmrażać). Na wierzch zetrzeć na grubej tarce ciasto schowane wcześniej do zamrażarki. Piec ok. 40-45 minut w 180°C.

1 komentarz: