Pyszne śniadaniowe bułeczki, doskonałe do słonych i słodkich dodatków. Dodatek majonezu wpływa nie tylko na wyśmienity smak ale również na długą świeżość bułeczek. Bardzo polecam, ja robiłam je już kilka razy :)
20 g świeżych drożdży
1płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
50 g majonezu
350 g mąki pszennej
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko i wodę, wymieszać. Dodać mąkę pszenną i majonez wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na podsypana mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, lekko spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.
ooooooooooo , do zrobienia
OdpowiedzUsuń