Pyszne ciasto z kremem o smaku kawy. Przykryte bezą z kokosem i orzechami oraz oczywiście dużymi kawałkami wafelków Prince Polo. Dekoracyjne, odświętne, wszystkim smakuje. Przepis dostałam od koleżanki :)
ciasto:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, dodać do białek, delikatnie wymieszać. Wsypać mąkę i kakao, jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x32 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 30 minut. Ostudzić.
beza Prince Polo:
6 białek
1 szklanka cukru
100 g wiórek kokosowych
100 g mielonych orzechów
3 szt. wafelków w gorzkiej czekoladzie Prince Polo
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać wiórki kokosowe, mielone orzechy i pokrojone wafelki, wymieszać. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x32 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 minut. Ostudzić.
masa budyniowa:
6 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
500 ml mleka
4 łyżki cappuccino
200 g miękkiego masła
ew. 3-4 łyżki spirytusu
Pół szklanki mleka wlać do miski, dodać żółtka, cukier, obie mąki, zmiksować. Pozostałe 1,5 szklanki mleka zagotować. Do wrzącego mleka wlać mieszankę jajeczną, cały czas przy tym mieszając. Gotować ok. pół minuty. Przełożyć do miski, wierzch przykryć folią aluminiową tak by dotykała powierzchni, odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Do miski wyłożyć masło, wsypać kawę, miksując dodawać po 1 łyżce budyniu aż do wyczerpania składników. Wlać spirytus, krótko zmiksować.
Na ciasto wyłożyć masę, wyrównać, przykryć bezą.
Ależ to musi być pysznie! Super pomysł Dorotko! A jak ta beza się upiekła z wafelakmi?nie przypiekła się za bardzo?
OdpowiedzUsuńBeza nie jest śnieżno-biała, trochę przez wysoką temperaturę, trochę przez dodatek orzechów. Nie jest jednak przypalona. Dużo też zależy od piekarnika. Można spróbować suszyć ją dużej w niższej temperaturze.
Usuń