Bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. W smaku przypomina znany batonik kokosowy oblany czekoladą. Nie jest trudny do zrobienia i nie potrzeba do jego wykonania wielu składników a mimo to na pewno wszystkim posmakuje. Doskonale nadaje się na świąteczny stół.
warstwa kokosowa:
500 ml mleka
100 g cukru
200 g wiórek kokosowych
50 g maki pszennej
2 łyżeczki (10 g) żelatyny
50 ml zimnej wody
Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, wsypać cukier i wiórki kokosowe, zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać dokładnie mąkę, wlać na gotującą się masę kokosową, mieszać do zagotowania i zgęstnienia przez ok. pół minuty.
Do metalowego kubka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą, odstawić na ok. 2-3 minuty do napęcznienia. Wstawić na mały palnik, mieszając podgrzewać aż się rozpuści. Nie dopuścić do zagotowania! Wlać do gorącej masy kokosowej, dokładnie wymieszać. Połowę wyłożyć na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kakaowej masy.
warstwa kakaowa:
100 ml mleka
100 g cukru
2 czubate łyżki kakao
100 g masła
150 g herbatników
2 czubate łyżki mielonych orzechów
Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i kakao, dodać masło, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 3-5 minut. Wsypać zmielone lub bardzo drobno pokruszone herbatniki i mielone orzechy, wymieszać. Całość wyłożyć na kokosowy spód, wyrównać. Na wierzch wyłożyć drugą połowę kokosowej masy, wyrównać. Można posypać delikatnie wiórkami kokosowymi. Wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki.
w którym momencie dodać wiórki ?
OdpowiedzUsuńJuż dopisałam, na samym początku do gotowanego mleka.
Usuń