Kruche ciastka z ciasta które listkuje się niczym ciasto francuskie. Pokryte słodką skorupką z białka i kolorowej posypki cukrowej. Kolorowe niczym pisanki :)
100 g białego sera
90 g miękkiego masła
100 g mąki pszennej
1 małe jajko
1 łyżka cukru pudru
kolorowa posypka cukrowa
surowe białko
Biały ser, masło, cukier i jajko krótko zmiksować (tylko do połączenia składników. Wsypać mąkę, krótko zagnieść jednolite ciasto. Wstawić na ok. pół godziny do lodówki.
Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować na grubość ok. 1,5 mm, wykrawać foremką kształt jajka.
W niedużej misce rozbić widelcem białko. Każde ciasto maczać z jednej strony w białku a następnie w cukrowej posypce. Układać na blaszce posypką do góry.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz