wtorek, 5 kwietnia 2022

Panierowane jajka z farszem

     Niezwykłe jajka z farszem. Po ugotowaniu panieruje się je w bułce tartej i smaży. Najlepsze w dniu zrobienia. Po przechowywaniu w lodówce panierka staje się miękka. Można ją odświeżyć wyjmując farsz i ponownie krótko usmażyć samo białko po czym nałożyć farsz. 


porcja na 6 połówek:

3 jajka ugotowane na twardo

1 surowe jajko

bułka tarta

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka majonezu

sól

pieprz

szczypta słodkiej papryki w proszku

olej do smażenia


Jajka obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka. 

Do żółtek dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i papryką, rozetrzeć łyżką lub zmiksować blenderem na gładką masę. 

Białka delikatnie zwilżyć wodą, obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym z solą jajku i na końcu w bułce tartej, Kłaść na rozgrzany w małym garnku olej (powinien sięgać przynajmniej do połowy wysokości jajka. Smażyć na rumiano z obu stron. Wyjąć na ręcznik papierowy do odsączenia.

Ostudzone jajka faszerować nadzieniem z żółtkiem i majonezem. Wierzch można posypać szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz