Niezwykłe jajka z farszem. Po ugotowaniu panieruje się je w bułce tartej i smaży. Najlepsze w dniu zrobienia. Po przechowywaniu w lodówce panierka staje się miękka. Można ją odświeżyć wyjmując farsz i ponownie krótko usmażyć samo białko po czym nałożyć farsz.
porcja na 6 połówek:
3 jajka ugotowane na twardo
1 surowe jajko
bułka tarta
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
szczypta słodkiej papryki w proszku
olej do smażenia
Jajka obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka.
Do żółtek dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i papryką, rozetrzeć łyżką lub zmiksować blenderem na gładką masę.
Białka delikatnie zwilżyć wodą, obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym z solą jajku i na końcu w bułce tartej, Kłaść na rozgrzany w małym garnku olej (powinien sięgać przynajmniej do połowy wysokości jajka. Smażyć na rumiano z obu stron. Wyjąć na ręcznik papierowy do odsączenia.
Ostudzone jajka faszerować nadzieniem z żółtkiem i majonezem. Wierzch można posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz