poniedziałek, 23 maja 2022

Drożdżowe zawijaski z budyniem i rabarbarem

      Pyszne, mięciutkie, puszyste drożdżowe zawijaski. Nadziewane domowym budyniem i kawałkami rabarbaru. W ostateczności można użyć tu budyniu z torebki (z połowy porcji). Drożdżówki są wilgotne, rozpływają się w ustach. Dodatkowo polane są odrobiną lukru. 


budyń:

1 szklanka mleka

1 czubata łyżka cukru

1 czubata łyżka mąki pszennej

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 żółtko

Do garnka wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.

Do pozostałej 1/2 szklanki mleka wbić żółtko, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dobrze wymieszać trzepaczką lub mikserem. Wlać na wrzące się mleko cały czas przy tym mieszając. Gotować ok. pół minuty. Wylać na talerzyk, odstawić do wystygnięcia.

ciasto:

25 g świeżych drożdży

70 g cukru

50 g roztopionego masła

1/2 szklanki ciepłego mleka

1 duże jajko

400 g mąki pszennej


200 g rabarbaru


lukier:

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka zimnej wody


Do miski wbić jajko, dodać ciepłe mleko, roztopione masło, wsypać mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Wyrobić jednolite ciasto. Na lekko podsypanej mąkę desce rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x28 cm.
Budyń rozsmarować na cieście, posypać obranym i cienko pokrojonym rabarbarem. Zawinąć w roladę. Pokroić na 8 równych plastrów. Ułożyć w okrągłej formie w odstępach, przecięciem do góry. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut. Ostudzić.
Cukier puder rozetrzeć z wodą, polać ostudzone zawijaski.


2 komentarze:

  1. Super! Wprawdzie z innymi owocami zrobię, ale propozycja ciekawa.

    OdpowiedzUsuń