Ucierane ciasto z jagodą kamczacką. Proste i szybkie w wykonaniu, z niewielką ilością składników. Wysokie, ładnie wyrośnięte, sprężyste. Jagoda kamczacka po upieczeniu smakuje trochę podobnie do leśnej jagody. Z duża ilością słodkiej kruszonki ciasto jest doskonałe do kubka zimnego mleka :)
ciasto:
4 duże jajka
140 g cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
0,5 szklanki oleju
1 szklanka jagody kamczackiej
Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i olej, ponownie krótko zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Na wierzch rozsypać jagodę kamczacką a potem kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec "do suchego patyczka" przez ok. 55 minut.
kruszonka:
40 g miękkiego masła
70 g cukru
70 g mąki pszennej
Do miski wyłożyć masło, dodać cukier i mąkę, rękami zagnieść kruszonkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz