poniedziałek, 20 czerwca 2022

Ucierane ciasto z jagodą kamczacką

     Ucierane ciasto z jagodą kamczacką. Proste i szybkie w wykonaniu, z niewielką ilością składników. Wysokie, ładnie wyrośnięte, sprężyste. Jagoda kamczacka po upieczeniu smakuje trochę podobnie do leśnej jagody. Z duża ilością słodkiej kruszonki ciasto jest doskonałe do kubka zimnego mleka :)


ciasto:

4 duże jajka

140 g cukru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

150 g mąki pszennej

0,5 szklanki oleju

1 szklanka jagody kamczackiej

Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i olej, ponownie krótko zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Na wierzch rozsypać jagodę kamczacką a potem kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec "do suchego patyczka" przez ok. 55 minut.


kruszonka:

40 g miękkiego masła

70 g cukru

70 g mąki pszennej

Do miski wyłożyć masło, dodać cukier i mąkę, rękami zagnieść kruszonkę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz