wtorek, 21 czerwca 2022

Kolorowe makaronowe muszle z ricottą

     Kolorowe, lekkie danie na letni obiad. W makaronowych muszlach ukryte są dwa smaki nadzienia: ricotta z mozzarellą i parmezanem z dodatkiem szpinaku i botwinki. Delikatne nadzienie (ale trzymające fason) zapiekane w pysznym pomidorowym sosie.

W głębokiej, dużej patelni z odpinanym uchwytem mogłam zapiec danie w patelni na której robiłam sos :)Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, nie trzeba nic przekładać do naczynia żaroodpornego. 

Patelnia WOLL DIAMOND GŁĘBOKA mimo że jest droga to mimo wszystko warta jest swojej ceny. Smażyłam i piekłam na niej różne potrawy i nigdy tak dobrze, bez przywierania, mi się z żadną patelnią nie "współpracowało" :) Jest to solidna, duża i ciężka patelnia, na długie lata. Ma, jak już wspomniałam, odpinaną rączkę, więc można w niej zapiekać ale też z łatwością można schować w małej szafce. 

Wykonana techniką jednolitego odlewu, zapewnia po nagrzaniu jednakową temperaturę w każdym miejscu patelni. Nagrzana potrawa przykryta pokrywą długo utrzymuje ciepło.

Jej tytanowo-diamentowa powierzchnia zapewnia długotrwałą odporność na ścieranie i pozwala na smażenie z minimalną ilością tłuszczu.

W komplecie z patelnią jest szklana żaroodporna pokrywa.

Taką i inne patelnie można zamówić w sklepie WOLL gdzie na pierwsze zakupy dostaniecie 5% rabat.

Bardzo polecam!





25 szt. dużych muszli makaronowych

nadzienie:

250 g ricotty

1 mozzarella

2 czubate łyżki parmezanu

1 duże jajko

ok. 1/3 łyżeczki soli

50 g łodyg młodych czerwonych buraków (botwinki)

50 g szpinaku

1 łyżeczka masła

2 łyżki parmezanu do posypania po wierzchu


Makaronowe muszle ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.

Botwinkę pokroić, wrzucić na mała ilość wrzącej wody, gotować 1 minutę, odstawić do ostygnięcia, odcedzić.

Szpinak drobno pokroić, krótko podsmażyć na maśle, ostudzić.

Mozarellę  zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać ricottę, parmezan, jajko, sól, dobrze wymieszać łyżką. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać botwinkę, do drugiej szpinak, wymieszać.

Przełożyć do foliowych woreczków (odciąć końce) lub do szprycy z szeroką tylką, wyciskać do makaronowych muszli.


sos:

1 mała cebula

2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

ok. 1/3 łyżeczki soli

szczypta białego pieprzu

szczypta ostrej papryki

1/2 łyżeczki suszonego oregano

kilka listków świeżego oregano


Cebulę drobno pokroić, lekko podsmażyć na oleju, dodać przeciśnięty czosnek, pomidory, doprawić solą, pieprzem, suszonym i świeżym oregano. Gotować ok. 2 minut. 

Na sos układać naprzemiennie smakowo szpinakowe i botwinkowe muszle. Wierzch posypać parmezanem.

Z patelni odpiąć uchwyt, wierzch przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 25 minut, zdjąć folię, piec jeszcze 5 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz