piątek, 24 czerwca 2022

Torcik czekoladowo-truskawkowy bez pieczenia

     Bardzo smaczny czekoladowy torcik z truskawkami, bez pieczenia. Przygotowany na spodzie z pokruszonych ciastek z nutellą. Dość prosty, zrobiony z niewielu składników. Mas czekoladowa to tylko mleko skondensowane, czekolada i żelatyna. Wierzch polany galaretką z truskawkami. 



spód:

 80 g herbatników

100 g nutelli

Herbatniki drobno rozkruszyć (nie mielić na pył), dodać nutellę, dobrze wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, Docisnąć do dna tworząc jednolity spód.


masa czekoladowa:

600 ml niesłodzonego skondensowanego mleka

200 g mlecznej czekolady

50 g gorzkiej czekolady

1 czubata łyżka cukru

1 opakowanie żelatyny (na 1 litr)

100 ml zimnej wody

Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać zimną wodą, odstawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Wstawić na mały palnik, mieszając podgrzewać do jej rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania!).

Mleko skondensowane dobrze podgrzać (nie gotować), zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę i cukier, odstawić na 2 minuty, dobrze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Wlać żelatynę, cały czas przy tym mieszając. 

Masę wylać na przygotowany spód, wstawić do lodówki do stężenia.


galaretka:

300 g świeżych truskawek

1 galaretka truskawkowa

250 ml wody

Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki.

Do rondelka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę. Wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Całkowicie ostudzić.

Na stężałą czekoladową masę ułożyć truskawki, zalać zimną galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

1 komentarz:

  1. Wow! Niby nieskomplikowany przepis, a jaki efektowny i pyszny!

    OdpowiedzUsuń