Bardzo smaczny czekoladowy torcik z truskawkami, bez pieczenia. Przygotowany na spodzie z pokruszonych ciastek z nutellą. Dość prosty, zrobiony z niewielu składników. Mas czekoladowa to tylko mleko skondensowane, czekolada i żelatyna. Wierzch polany galaretką z truskawkami.
spód:
80 g herbatników
100 g nutelli
Herbatniki drobno rozkruszyć (nie mielić na pył), dodać nutellę, dobrze wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, Docisnąć do dna tworząc jednolity spód.
masa czekoladowa:
600 ml niesłodzonego skondensowanego mleka
200 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
1 czubata łyżka cukru
1 opakowanie żelatyny (na 1 litr)
100 ml zimnej wody
Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać zimną wodą, odstawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Wstawić na mały palnik, mieszając podgrzewać do jej rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania!).
Mleko skondensowane dobrze podgrzać (nie gotować), zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę i cukier, odstawić na 2 minuty, dobrze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Wlać żelatynę, cały czas przy tym mieszając.
Masę wylać na przygotowany spód, wstawić do lodówki do stężenia.
galaretka:
300 g świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa
250 ml wody
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki.
Do rondelka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę. Wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Całkowicie ostudzić.
Na stężałą czekoladową masę ułożyć truskawki, zalać zimną galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Wow! Niby nieskomplikowany przepis, a jaki efektowny i pyszny!
OdpowiedzUsuń