Wreszcie jest trochę chłodniej więc można włączyć piekarnik i upiec ciasto ;) Polecam przepis na idealne ciasto ucierane z wiśniami i kawałkami czekolady. Pięknie wyrośnięte, puszyste, w smaku maślano-waniliowe z kwaskowatymi wiśniami i rozpływającą się w ustach czekoladą. Bardzo proste w wykonaniu, zrobione ze składników które chyba każdy ma w domu. Do wielokrotnego powtórzenia :)
120 g miękkiego masła
150 g cukru
180 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 duże jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
80 g kwaśnej śmietany 12%
1 zaokrąglona łyżeczka cukru waniliowego
300 g świeżych wiśni
50 g kropli z mlecznej czekolady do pieczenia
Do miski wyłożyć masło, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną, całe jajka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i cukier waniliowy, zmiksować na jednolitą masę. Wsypać czekoladę, wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać.
Wiśnie wydrylować, ułożyć na wierzchu ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45 minut.
Mam problem z ciastami ucieranymi, nie lubią mnie. Nawet te najłatwiejsze potrafię zepsuć 😅
OdpowiedzUsuńMiękkie masło, krótkie miksowanie wszystkich składników razem i to ciasto powinno się udać :)
Usuń