Oryginalna sałatka z botwinką i ogórkami małosolnymi. Kolorowa, smaczna i zdrowa :) Podałam ją warstwowo w szklankach bo ładnie wygląda w tak niespotykanych kolorach ale ostatecznie można zrobić ją w misce zachowując warstwy.
2 porcje:
150 g botwinki (same łodygi)
szczypta kwasku cytrynowego
sól
pieprz
1 płaska łyżka majonezu
2 jajka
100 g fety w kostkach
1-2 ogórki małosolne
szczypiorek
koperek
Botwinkę drobno pokroić, wrzucić na niedużą ilość osolonego wrzątku, dodać szczyptę kwasku cytrynowego, gotować ok. 10 minut. Ostudzić, wyłowić łyżką cedzakową. Dodać majonez, ew. sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Jajka ugotować na twardo, pokroić w niedużą kostkę.
Fetę pokruszyć.
Ogórki małosolne pokroić na ćwierć plasterki.
Wszystkie składniki układać warstwowo w szklankach: botwinka, jajka, fetę i ogórki małosolne. Ozdobić koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz