Bardzo smaczne, wilgotne ciasto w stylu brownie ale nie zakalcowate ;) Zrobione z dużą ilością masy serowej i kwaskowatych wiśni. To jedno z ciast które szybko znikają z talerzy :)
masa serowa:
400 g półtłustego białego sera w kostce
100 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżka mąki pszennej
Ser przełożyć do miski, dodać cukier, jako, cukier waniliowy i mąkę pszenną, zmiksować blenderem.
ciasto:
50 ml wody
180g cukru
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
4 jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g wiśni
Do garnka wlać wodę, dodać cukier i masło, mieszając pogrzać (nie gotować) do rozpuszczenia się produktów. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, odstawić do ostudzenia
Dodać jajka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Wyłożyć na prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 32x21 cm, równomiernie rozprowadzić.
Kleksami gęsto nałożyć na kakaowe ciasto.
Wiśnie wydrylować, posypać po wierzchu ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut.
Uwielbiam serniki i wiśnie, więc do świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, chętnie bym skosztowała:)
OdpowiedzUsuń