W takie upały jak dziś pozostaje zrobić tylko mocno chłodzące ciasto bez pieczenia. Proste w wykonaniu, Wykonane z produktów które zazwyczaj ma się zawsze w domu. Konsystencja ciasta jest trochę inna niż w typowych ciastach bez pieczenia na bazie śmietanki czy sera. Trochę przypomina żelki, trochę budyń, ciekawe i smaczne ciasto. Na wierzch można dać inne miękkie owoce.
masa budyniowo-galaretkowa:
1 litr mleka
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
4 zaokrąglone łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe
100 g zimnego masła
podłużne biszkopty
3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej 1 szklance mleka rozprowadzić budynie, wlać na wrzące mleko, mieszając gotować ok. pół minuty. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki, dobrze wymieszać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, wymieszać do połączenia się składników.
Na dno tortownicy o średnicy 25 cm ułożyć biszkopty, powoli wlewać masę budyniowo-galaretkową na wierzch biszkoptów. Wyrównać, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
wierzch:
1 szklanka borówek
1-2 morele
1 galaretka agrestowa
300 ml wody
Wodę zagotować, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
Na wierzch masy budyniowo-galaretkowej wysypać borówki i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Powoli wylać galaretkę. Wstawić do lodówki do schłodzenia i całkowitego stężenia. Podawać mocno schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz