W czasach gdy każdy dba o linię i gdy cena masła jest wysoka to ciasto będzie idealne. Jest w nim zaledwie 50 ml oleju a mimo to nie jest suche i długo utrzymuje świeżość. Bardzo smaczne, ładnie wyrośnięte, bardzo łatwe w wykonaniu. Możne je upiec z innymi lekkimi owocami, np. z porzeczkami, jagodami, ewentualnie z pokrojonymi w paski śliwkami.
2 duże jajka
140 g cukru
120 ml mleka
50 ml oleju
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
100-150 g świeżych malin
Do miski wbić jajka, dodać cukier, mleko, olej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, zmiksować. Wsypać mąkę, jeszcze raz zmiksować. Wylać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyrównać. Na wierzch ułożyć maliny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz