piątek, 8 grudnia 2023

Bakaliowiec

     Przepyszne ciasto z bakaliami z kakaowym spodem i masą budyniową. Zmieniona wersja ciasta Figowiec wg siostry Anastazji. U mnie będzie na pewno na świątecznym stole. W końcu zjedzenie bakalii w Święta wróży dostatek w przyszłym roku :)


bakaliowe ciasto:

6 białek

150 g cukru

1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

100 g mielonych orzechów włoskich

150 g fig

50 g suszonych moreli lub suszonych śliwek

50 g rodzynek

2 czubate łyżki mąki pszennej

Bakalie posiekać na drobne kawałki, wsypać mąkę, wymieszać.

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać bakalie z mąką, delikatnie wymieszać. Wylać do prostokątnej formy o wymiarach  32x21cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 25-30 minut. Ostudzić.


kakaowy biszkopt:

3 duże jajka

100 g cukru

5 łyżek oleju

5 łyżek wody

 3/4 szklanki mąki pszennej

2 czubate łyżki kakao

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko zmiksować z olejem i wodą, wlać do białek, delikatnie wymieszać. Wsypać mąkę i kakao, ponownie delikatnie wymieszać. Wlać do prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach  32x21cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut.


masa budyniowa:

6 żółtek

90 g cukru

300 ml mleka

1 czubata łyżka mąki pszennej

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

250 g miękkiego masła

Żółtka, cukier, mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować. Wlać do rondelka, mieszając podgrzewać do wrzenia. Gotować do zgęstnienia, ok. pół minuty. Przelać do miski, przykryć folią tak by dotykała powierzchni budyniu, odstawić do całkowitego ostudzenia.

Miękkie masło przekładamy do miski, miksujemy dodając po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej.

Kakaowy biszkopt nasączyć 50 ml zimnej wody, wyłożyć masę budyniową, wyrównać, przykryć ciastem bakaliowym, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz