czwartek, 28 marca 2024

Cytrynowa babka ponczowa

      Najlepsza babka cytrynowa. Do ciasta dodaje się skórkę otartą z cytryny która nadaje mocno cytrynowy aromat i niewiele soku. Smak cytryny daje poncz i lukier cytrynowy. Babka jest lekka i ładnie wyrośnięta, ładnie się kroi. Bardzo smaczna. 


ciasto:

160 g miękkiego masła

250 g cukru

3 duże jajka

150 g kwaśnej śmietany 18%

230 g mąki pszennej

skórka otarta z 2 cytryn

1 łyżka soku z cytryny

1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

szczypta soli

Cytryny sparzyć, zetrzeć na małych oczkach tarki. Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, zmiksować. Dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować. Formę do babki posmarować masłem, obsypać mąką pszenną. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec
1 godzinę. Wyjąć z formy, ostudzić.

lukier:

pół szklanki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

Do cukru dodać sok z cytryny, dobrze rozetrzeć na gładki lukier.

 

poncz:

pozostały sok z cytryn (ok.50 ml)

1 czubata łyżka cukru pudru

Sok z cytryny wymieszać z cukrem. Babkę odwrócić wierzchem do góry, gęsto nakłuć wykałaczką. nasączyć ponczem. Odstawić na ok. 2 godziny.

Babkę odwrócić, polać cytrynowym lukrem.

2 komentarze: