poniedziałek, 11 marca 2024

Sernik szachownica

       Niezwykle oryginalny sernik, który wyglądem przypomina szachownicę. Ciemne pola to kakaowe ciasto, a białe to masa serowa. Wierzch to zapiekana masa śmietanowa. Delikatny w smaku i konsystencji. Wbrew pozorom nie robi się go bardzo trudno tylko potrzeba trochę czasu do jego wykonania. Robi wrażenie na gościach. Świetny na świąteczny wielkanocny stół.


ciasto kakaowe:

1/3 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

150 g masła

2 czubate łyżki kakao

180 g mąki pszennej

2 duże jajka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do rondelka wlać mleko, dodać masło, cukier i kakao, mieszając krótko zagotować. Zestawić z palnika, ostudzić.

Dodać mąkę, jajka i proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach 32x24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić, wyjąć z formy, podzielić na 10 długich, cienkich pasków wzdłuż dłuższego boku formy.


masa serowa:

1 kg sera mielonego z wiaderka

4 duże jajka

1 szklanka cukru

100 g miękkiego masła

2 czubate łyżki mąki pszennej


Z białek ubić sztywną pianę. 

Masło przełożyć do osobnej miski, dodać cukier, żółtka i mąkę, zmiksować. Dodawać w 3 turach mielony biały ser aż masa stanie się jednolita w konsystencji. Dodać pianę z białek, wymieszać.

Formę w której piekło się kakaowe ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta brać co drugi pasek, układać je w odstępach na dno formy. Pomiędzy ciasto wyłożyć masę serową, delikatnie posmarować je również po wierzchu. Na górę, na serowe paski ułożyć paski ciasta kakaowego, a na ułożone na spodzie paski ciasta wyłożyć masę serową. Ma powstać naprzemienny wzór z kwadracików. Wyrównać. Masa serowa może być również rozsmarowana cienką warstwą na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 50 minut. 


polewać śmietanowa:

400 g kwaśnej śmietany 18%

2 czubate łyżki cukru pudru

Śmietanę wymieszać łyżką z cukrem pudrem. Wylać na gorący sernik, wyrównać. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze ok. 15 minut. Wyjąć, odstawić do całkowitego ostudzenia.

1 komentarz: