czwartek, 27 grudnia 2012

Bajaderkowe kulki

     Po świętach pewnie zostało nam trochę ciasta, które przepełnieni nadmiarem różnych pysznych dań nie daliśmy rady zjeść. Może trochę zeschło, może nam się przejadło, ale szkoda jednak wyrzucić. Proponuję drugie życie dla ciasta! Gwarantuję, że taka forma przekształcenia jest strzałem w dziesiątkę. Nie musimy tego robić zaraz po świętach, możemy z ciast zdjąć krem i resztę zamrozić, a wyjąć na przykład 31 grudnia i w ciągu 15 minut zrobić atrakcyjne słodkości na sylwestrową zabawę.
Bajaderkowe kulki

Ciasto:
400 g suchego ciasta (biszkopt, kruche, muffinki)
2 łyżki masła
7 łyżek mleka
5 łyżek cukru
1/2 łyżki miodu
2 łyżki kakao
2 łyżki rumu, brandy lub whisky
50 g rodzynek, skórki pomarańczowej
mleko w proszku lub mielone orzechy do obtaczania

Masło, cukier, miód, mleko i kakao zagotować. Suche ciasto zetrzeć na drobnej tarce lub drobno rozkruszyć. Do mieszanki masła z cukrem dodać bakalie i rozdrobnione ciasto. Wymieszać łyżką. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczać w mleku w proszku. Można obtaczać też w zmielonych orzechach, migdałach czy wiórkach kokosowych.

1 komentarz: