piątek, 21 grudnia 2012

Miękkie pierniczki

     Pierniczki bardzo aromatyczne, jedne z tych, które po skosztowaniu nie można przestać jeść. Bezpośrednio po upieczeniu są bardzo miękkie, potem nieco twardnieją, ale nie na tyle by nie miało się ochoty na zjedzenie jeszcze jednego. Po wystudzeniu zamknęłam je w pudełku razem z połówką jabłka i kilkoma cząstkami mandarynki, co ma przyspieszyć proces zmiękczania. Przepis podpatrzyłam w Wypiecz wymaluj i trochę go zmodyfikowałam.
Miękkie pierniczki
 Ciasto:
200 ml miodu
150 g cukru
75 g masła
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
1 jajko
50 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka amoniaku
550 g mąki

Miód i cukier zagotować,zestawić z kuchenki. Dodać masło, przyprawę do piernika, dobrze wymieszać. Ostudzić. Jajko utrzeć z jogurtem, dodać wystudzoną mieszankę z miodu i cukru, zmiksować. Dosypać mąkę, sodę i amoniak, wyrobić ciasto. Wstawić na noc do lodówki. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać pierniczki. Piec 8 minut w temperaturze 200°C.

Miękkie pierniczki





5 komentarzy:

  1. a ile mniej wiecej szt wychodzi z tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pamiętam ale może jutro je zrobię i powiem. Z takiej ilości mąki myślę, że powinno wyjść ok. 50 szt, ale to tylko moje przypuszczenia. Postaram się uzupełnić te dane :)

      Usuń
  2. nie mam niestety amoniaku, może być bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że można upiec te pierniczki tylko na sodzie (wtedy trzeba nieco zwiększyć jej ilość o ok. 1/2 łyżeczki) lub zamiast amoniaku dodać 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

      Usuń
  3. Pierniczki naprawde miekkie,bardzo dobre,nastepnym razem dorzuce wiecej przyprawy do piernika. Przepis do zachowania

    OdpowiedzUsuń