Miękkie pierniczki |
200 ml miodu
150 g cukru
75 g masła
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
1 jajko
50 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka amoniaku
550 g mąki
Miód i cukier zagotować,zestawić z kuchenki. Dodać masło, przyprawę do piernika, dobrze wymieszać. Ostudzić. Jajko utrzeć z jogurtem, dodać wystudzoną mieszankę z miodu i cukru, zmiksować. Dosypać mąkę, sodę i amoniak, wyrobić ciasto. Wstawić na noc do lodówki. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać pierniczki. Piec 8 minut w temperaturze 200°C.
Miękkie pierniczki |
a ile mniej wiecej szt wychodzi z tych proporcji?
OdpowiedzUsuńNiestety nie pamiętam ale może jutro je zrobię i powiem. Z takiej ilości mąki myślę, że powinno wyjść ok. 50 szt, ale to tylko moje przypuszczenia. Postaram się uzupełnić te dane :)
Usuńnie mam niestety amoniaku, może być bez?
OdpowiedzUsuńMyślę że można upiec te pierniczki tylko na sodzie (wtedy trzeba nieco zwiększyć jej ilość o ok. 1/2 łyżeczki) lub zamiast amoniaku dodać 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
UsuńPierniczki naprawde miekkie,bardzo dobre,nastepnym razem dorzuce wiecej przyprawy do piernika. Przepis do zachowania
OdpowiedzUsuń