Mini panettone |
Zaczyn:
duża szczypta drożdży lub 4g świeżych
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka
Mieszamy wszystkie składniki w misce. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wstawiamy na noc do lodówki.
Ciasto:
1 łyżeczka drożdży instant lub 10 g świeżych
2 czubate łyżki cukru
1/4 szklanki mleka
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli
2 szklanki mąki
120 g masła o temperaturze pokojowej
ok.150 g bakalii (można dać więcej)
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Zostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Dodajemy zaczyn z lodówki, jajko, żółtka, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto do czasu kiedy ciasto będzie odrywać się od ręki. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo miękkie masło i wyrabiamy do czasu aż stanie się elastyczne i miękkie. Ciasto nie może się lepić, gdyby tak było, należy dodać trochę mąki. Dodajemy pokrojone bakalie, jeszcze raz wyrabiamy. Zostawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Odrywamy kulki ciasta i wkładamy je do foremek na muffinki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Posmarować wierzchy roztrzepanym jajkiem lub rozpuszczonym masłem. Pieczemy ok. 30 minut w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz