poniedziałek, 17 grudnia 2012

Torcik makowy

     Podczas Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć ciasta z makiem. Zjedzenie takiego miało zapewnić bogactwo na przyszły rok. Dziś inna wersja makowca, bardzo świąteczna- torcik makowy. Wilgotne ciasto w połączeniu z kremem śmietanowym to jedno z idealnych połączeń.
Torcik makowy

 Ciasto:
300 g gotowej masy makowej
150 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 gotowych okrągłych biszkoptów

Biszkopty zetrzeć  na tarce o drobnych oczkach. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Gotową masę makową wymieszać z żółtkami, startymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Podzielić na dwie części. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec 35-40 min. w 180°C. Można też upiec całą porcję na raz, ale wtedy ciasto należy trzymać w piekarniku ok. 10 min. dłużej. Wystudzić.

Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny

2 komentarze:

  1. czy mozesz dokladniej opisac te biszkopty? nie mieszkam w PL a biszkoptow jest cala masa !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam okrągłych, zwykłych biszkoptów, takich lekko twardych z wierzchu i miękkich w środku, nie takich do przekładania do tortów.
      Umieściłam też inny, może nawet lepszy przepis na torcik makowy:
      http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/2013/12/torcik-makowo-smietanowy.html
      Pozdrawiam!

      Usuń