Bardzo kruche, ale wcale nie twarde pierniczki, które nie wymagają leżakowania. Można je jeść jeszcze ciepłe bez ryzyka utraty zębów. Oprócz walorów smakowych mają tę zaletę, że można odbijać w nich wzorki. Wyobraźnia dzieci ma tutaj pole do popisu, na zdjęciu widać dzieło mojej córci- gwiazdki z buźkami emotikonów. Dla ambitnych nadają się do oznaczania prezentów zamiast zwykłych karteczek.
Przepis zaczerpnęłam ze strony Stylowi.
Ciasto:
1/2 kostki masłaPrzepis zaczerpnęłam ze strony Stylowi.
Pierniczki świąteczne |
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
2 łyżeczki octu
1 jajko
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
W rondelku zagotować, ciągle mieszając, masło, cukier, miód i ocet. Ostudzić. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Może się wydawać trochę luźne, ale wstawiamy go do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wałkowania i wykrawania, można także odbijać wzorki. Piec 7-9 minut w 180°C. Trzeba uważać żeby pierniczki się nie spaliły!
Pierniczki świąteczne |
Ha ha :) jakie wypasione gwiazdki z mordkami :)
OdpowiedzUsuńTo pomysł i wykonanie mojej córci:)
UsuńPrzepis wydaje się być w sam raz na nadchodzące Święta :)
OdpowiedzUsuńMam jednak pytanie-ile mniej więcej wychodzi pierniczków z podanych składników?--w tym roku mam zamiar udekorować choinkę właśnie pierniczkami i dlatego tak nurtuje mnie ich ilość :).
Zupełnie nie pamiętam ile wychodzi pierniczków ale myślę, że ok. 25-30 szt. średniej wielkości. Zapraszam niebawem na moje nowe, nie potrzebujące leżakowania, niezwykle dekorowane pierniczki na moim blogu :) Może pod koniec przyszłego tygodnia?
Usuń