Pyszne ciastka mocno czekoladowe z delikatną nutą daktyli. Kruche, idealne do kawy. Świetny pomysł na świąteczne ciasteczka dla tych, którzy nie przepadają za pierniczkami.
Ciasteczka czekoladowo- daktylowe |
2/3 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka siekanych daktyli (opakowanie 150 g)
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, kakao, proszek do pieczenia i mąkę, dobrze zmiksować. Na koniec dodać posiekane daktyle, wymieszać. Formować kulki, układać na blasze, lekko spłaszczyć.
Piec ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po wystygnięciu polać rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypać czekoladową posypką.
Czyli coś wprost idealnego dla mojej siostry - ona nie przepada za piernikami.
OdpowiedzUsuń15 min pieczenia i dalej jakieś surowe w środku???
OdpowiedzUsuńMoże Twój piekarnik trochę słabiej grzeje od mojego, nie wiem. One zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, dopiero po całkowitym wystudzeniu stają się kruche. Napisz jak w końcu wyszło. Powodzenia.
OdpowiedzUsuń