poniedziałek, 18 lutego 2013

Ciastka cytrynowe

     Pyszne, kruche ciastka o smaku i wyglądzie cytryny. Bardzo wciągające!  


310 g mąki pszennej tortowej extra Basia
200 g masła
120 g cukru pudru
1 jajko
1 cytryna (otarta skórka i 3 łyżki soku)
szczypta soli

Do mąki tortowej Basia dodać masło, posiekać nożem. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Dodać do mąki wraz z resztą składników, szybko zagnieść. Chłodzić w lodówce ok. 1/2 godziny. Rozwałkować, wycinać kółka szklanką, lekko rozciągnąć tworząc kształt owalu i uszczypnąć z dwóch stron ( patrz zdjęcie 2). Piec ok. 12 minut w temperaturze 180°C.


6 komentarzy:

  1. Urocze, odświeżające ciasteczka :) Idealne do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. CUDNE, ŚLICZNE I NA PEWNO PYSZNE :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ukochane ciastka!!! Super kształt, u mnie zawsze gwiazdki hehe nawet na Wielkanoc :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Racja są pyszne, ale miałem z nimi problem bo ciasto ze składników podanych wyszło mi lepkie i mimo odstania w lodówce, nie dało się wałkować, co dopiero wykrawać. Wiec zrobiłem z nich pyszne biszkopciki. Ale może jest jakiś sposób? Wam wyszło normalne ciasto, spójne ze odchodziło od rąk i dało sie wałkować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wykładam na obsypaną mąką deskę, z góry też troszeczkę podsypuję mąką i wałek w miarę potrzeby w czasie wałkowania też obsypuję mąką. Wszystko oczywiście z dużym umiarem, żeby nie wgnieść dużo mąki, ma to nam tylko pomóc w formowaniu ciastek. Przed upieczeniem ciastka nie mogą być całe w mące, gdyby tak było, należy ją wymieść np. pędzelkiem kuchennym.

      Usuń