Mocno czekoladowe ciasto, które możemy upiec w formie w kształcie serca z okazji zbliżających się Walentynek. Ciasto wilgotne, ale nie zakalcowate i zdecydowane w swym czekoladowym smaku. Warstwa bitej śmietany położonej na cieście doskonale komponuje się z całością.
Ciasto:
8 kostek gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki wody
100 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach waniliowy
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki śmietany lub mleka
Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z kakao wsypać do rondelka i zalać wrzącą wodą, cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiej masy. Zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodać resztę składników, dobrze zmiksować. Wylać do silikonowej formy w kształcie serca lub tortownicy. Piec 45-50 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Krem:
500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
3 łyżki cukru pudru
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Wyłożyć na ostudzone ciasto i dowolnie udekorować. Można również przekroić ciasto na pół i przełożyć go kremem. Schłodzić.
świetnie wygląda ;)))
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuńPołączenie czekolady z bitą śmietaną, z chęcia przetestowałabym do południowej kawki:-)
OdpowiedzUsuńPiękne czekoladowe serce ;) Ślicznie ozdobione i na pewno bardzo dobre!!
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasto :)
OdpowiedzUsuń...jak smakowicie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńUrocze!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego (może przez to, że czekolada to afrodyzjak?) ale jak wypieki walentynkowe, to koniecznie czekoladowe!
OdpowiedzUsuń