sobota, 9 lutego 2013

Ciasto czekoladowe na Walentynki

     Mocno czekoladowe ciasto, które możemy upiec w formie w  kształcie serca z okazji zbliżających się Walentynek. Ciasto wilgotne, ale nie zakalcowate i  zdecydowane w swym czekoladowym smaku. Warstwa bitej śmietany położonej na cieście doskonale komponuje się z całością. 

Ciasto:
8 kostek gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki wody
100 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach waniliowy
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki śmietany lub mleka

Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z kakao wsypać do rondelka i zalać wrzącą wodą, cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiej masy. Zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodać resztę składników, dobrze zmiksować. Wylać do silikonowej formy w kształcie serca lub tortownicy. Piec 45-50 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Krem:
500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
3 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod  koniec dodając cukier. Wyłożyć na ostudzone ciasto i dowolnie udekorować. Można również przekroić ciasto na pół i przełożyć go kremem. Schłodzić.

9 komentarzy:

  1. Połączenie czekolady z bitą śmietaną, z chęcia przetestowałabym do południowej kawki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne czekoladowe serce ;) Ślicznie ozdobione i na pewno bardzo dobre!!

    OdpowiedzUsuń
  3. ...jak smakowicie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem dlaczego (może przez to, że czekolada to afrodyzjak?) ale jak wypieki walentynkowe, to koniecznie czekoladowe!

    OdpowiedzUsuń