wtorek, 12 lutego 2013

Drożdżowe racuszki z jabłkami

     Dziś Ostatki. Na szybką kolację proponuję usmażenie przed Postem bardzo dobrych drożdżowych racuszków z dodatkiem jabłka (można z niego zrezygnować). Propozycja także na Walentynkową kolację.


350 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 jajka
3/4 szklanki mleka

1 jabłko

olej do smażenia

Do letniego mleka wkruszyć drożdże, rozpuścić. Roztopić masło  Dodać resztę składników, wszystko krótko wyrobić. Jabłko obrać, pokroić w plasterki, dodać do ciasta, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Smażyć na patelni z obu stron na rumiano. Posypać cukrem pudrem.
Można też kłaść je łyżką na głęboki tłuszcz i smażyć w obu stron na złoty kolor.

4 komentarze: