środa, 13 lutego 2013

Tarta mięsno- warzywna

     Na uroczystą kolację Walentynkową proponuję pyszną i prostą tartę z wędliny i warzyw. Sprawdzony przepis na bliskich, wszystkim smakowała :)


Ciasto:
2 szklanki mąki
150 g masła
1jajko
1 żółtko
5 łyżek wody
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli

Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć w tortownicy, wyklepać dno i wysokie boki. Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 25 min. w 200°C.

Nadzienie:
150 g wędliny (szynki, polędwicy)
1 papryka czerwona
1 marchew
1 mała cukinia

Wędlinę pokroić w słupki, paprykę pokroić w kostkę, marchew i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach (cukinię odcisnąć z nadmiaru soku). Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.

Zalewa:
3 jajka
1 białko
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz do smaku

50 g sera żółtego do posypania

Jajka ze śmietaną zmiksować, wylać na warzywa i wędlinę. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Posypać startym żółtym serem, posypać mieloną papryką, zapiec jeszcze ok. 3 minut.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam wytrawne tarty :) Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń