2 szklanki mąki
150 g masła
1jajko
1 żółtko
5 łyżek wody
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć w tortownicy, wyklepać dno i wysokie boki. Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 25 min. w 200°C.
Nadzienie:
150 g wędliny (szynki, polędwicy)
1 papryka czerwona
1 marchew
1 mała cukinia
Wędlinę pokroić w słupki, paprykę pokroić w kostkę, marchew i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach (cukinię odcisnąć z nadmiaru soku). Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.
Zalewa:
3 jajka
1 białko
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz do smaku
50 g sera żółtego do posypania
Jajka ze śmietaną zmiksować, wylać na warzywa i wędlinę. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Posypać startym żółtym serem, posypać mieloną papryką, zapiec jeszcze ok. 3 minut.
Uwielbiam wytrawne tarty :) Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuń