Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru pudru
100 g masła
1 żółtko
ewentualnie 1 łyżka śmietany
3 małe jabłka
Do posypania:
białko
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier i żółtko, krótko wyrobić. Jeśli żółtko było małe i ciasto nie jest dość zwarte i kruszy się w rękach, dodać łyżkę śmietany. Wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka.
Jabłka obrać, pokroić na 8 części. Jedną cząstkę jabłka kłaść na krążku ciasta, złożyć na pół. Białko roztrzepać widelcem, maczać w nim jedną stronę ciastka i zaraz potem w cukrze wymieszanym na talerzyku z cynamonem. Kłaść na blachę. Piec ok. 15 minut w 180°C.
Zapisuje przepis. Wyglądają bardzo apetycznie ; )
OdpowiedzUsuńCiastka rewelacyjne, też robiła, ale bez posypki :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis! Uwielbiam ciastka z jabłkami:)
OdpowiedzUsuńnie robiłam nigdy, ale wiedziałam na innym blogu pod śmieszną nazwą ciastka "cipki":P Jako że uwielbiam jabłkowe wypieki to się skuszę kiedys:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńCudne!!!!
OdpowiedzUsuńśliczne, pyszne, cudowne!!!!
OdpowiedzUsuń