poniedziałek, 25 marca 2013

Cytrynowy pleśniak

     Niesamowicie pyszna, całkiem cytrynowa, wersja pleśniaka. Jest tu, używane już przeze mnie, ciasto cytrynowe, dżem cytrynowy błyskawiczny swojej roboty i oczywiście pianka cytrynowa. Jeśli raz zrobicie to ciasto, nie wrócicie już do tradycyjnej wersji pleśniaka :)

 Kruche ciasto cytrynowe:
310 g mąki pszennej 
 200 g masła
120 g cukru pudru
1 jajko
1 cytryna (otarta skórka i 3 łyżki soku)
szczypta soli

Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Dodać do mąki wraz z resztą składników, szybko zagnieść. Chłodzić w lodówce ok. 1/2 godziny. Podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno prostokątnej formy 28x 24 cm. Pozostałe ciasto włożyć na 1/2 godziny do zamrażarki.

Dżem cytrynowy:
4 cytryny
2 szklanki cukru

Cytryny sparzyć wrzątkiem. Z 2 cytryn zetrzeć na drobnej tarce skórkę, uważając, żeby nie ścierać białej części cytryny. Ze środka 4 cytryn wyjąć miąższ cytryny (bez ich błonek). Do garnka z grubym spodem włożyć przygotowaną cytrynę i cukier. Gotować do momentu aż nabierze jasno złotego koloru (ok. 12- 15 minut) pilnując, żeby się nie przypaliło. Ciepłe wylać na wyłożone w formie ciasto, rozsmarować cienko łyżką. Z zamrażarki wyjąć ciasto, podzielić na dwie części. Jedną z nich zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto na dżem cytrynowy.

Cytrynowa pianka:
4 białka
1/2 szklanki cukru
1 kisiel cytrynowy z cukrem

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać kisiel, wymieszać. Wyłożyć pianę na starte ciasto. Na wyłożoną pianę zetrzeć na grubej tarce resztę ciasta. Piec ok.55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli ciasto będzie się z wierzchu zbyt rumienić, trzeba przykryć je folią aluminiową i dalej piec.

Cytrynowe wypieki

9 komentarzy:

  1. Interesujące, chociaż śliwkowa wersja pleśniaka.. zawsze i wszędzie;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. wow!!! wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, musi smakowac genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis zapisany. Pewnie bardzo szybko zrobię tego pleśniaka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ładnie, jaśniutko wygląda:) Musze spróbować tej cytrynowej wersji;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie to ciasto musi być smaczne! Tym bardziej dla takiego fana cytrusowych smaków jak ja!
    Pozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciasto! Zachęcam do dodania przepisu do akcji Cytrynowe wypieki na Mikserze:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis. Zamierzam go wypróbować:)) a co z proszkiem do pieczenia? czy dodaje się go ciasta??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie dawałam proszku do pieczenia, ale można dać 1/2 łyżeczki.

      Usuń