wtorek, 26 marca 2013

Szarlotka (najlepsza)

     Najlepsza szarlotka jaką jadłam. Powstała przez przypadek, a właściwie przez brak niektórych składników z których miała się początkowo składać. Do ciasta dodałam trochę mleka w proszku (może przez to jest delikatne). Surowe jabłka starte na tarce wymieszane z galaretką w proszku nie puszczają zbędnego soku (masa jabłkowa nie ma konsystencji galaretki). Wierzch z bezy, cóż o nim mówić, chyba każdy go lubi. Ogólnie mówiąc połączenie jak dla mnie doskonałe :)

Ciasto:
1 szklanka mąki (ok. 150 g)
50 g mleka w proszku (3 czubate łyżki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru pudru (1/3 szklanki)
1/2 kostki masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany

Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, szybko wyrobić ciasto. Schłodzić. Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm (może być też trochę większa). Piec ok. 15 minut (do lekkiego zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Nadzienie jabłkowe:
5 średniej wielkości jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 opakowania galaretki cytrynowej (ok. 3 łyżki z czubkiem)
2 łyżki bułki tartej

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cynamon, suchy proszek galaretki, bułkę tartą, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Beza:
2 białka
3/4 szklanki cukru pudru

Białka ubić na sztywno z połową podanej porcji cukru. Do sztywnej piny dodać resztę cukru i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczone nadzienie jabłkowe, piec ok. 25 minut (do lekkiego zezłocenia) w temperaturze 160°C.
Po wyjęciu nożna posypać cukrem pudrem.




11 komentarzy:

  1. Jaka piękna beza, nigdy mi taka nie wychodzi

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna ta beza:) ! Przypadkowe desery są zawsze najlepsze !

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotki uwielbiam. Lubię próbować nowe przepisy, ale szarlotka zostanie tym czymś:-)Pomysł na kruche z mlekiem wypróbuję do mazurków.
    A i kruche cytrynowe kusi:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł z tą bezą. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie wiem jak smakuje ale wygląda naprawdę - jak najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm.. pyszności:) osobiście jabłka z dodatkiem galaretki w proszku stosuję do naleśników-mają fajny kolor i posmak, twoja szarlotka musiała być nieziemska z takim dodatkiem;D

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysł, szarlotka pod pierzynką:) super!:)

    OdpowiedzUsuń