piątek, 8 marca 2013

Idealna babka drożdżowa (parzona) z niezwykłą polewą

     Nie jest łatwo znaleźć przepis na dobrą babkę, która nie czerstwieje zaraz na drugi dzień. Jakiś czas temu, przeglądając gazety znalazłam przepis, który samym tytułem zachęcał do wypróbowania. Ten, kto zdecyduje się na tą babkę, na pewno będzie zadowolony. U mnie na stole wielkanocnym znajdzie się właśnie ona: maślana, słodka, długo utrzymująca świeżość, po prostu IDEALNA. Przepis wycięty jakiś czas temu, chyba z bardzo dawnego wielkanocnego dodatku do magazynu Kuchnia.



150 g rodzynek
kieliszek rumu

Rodzynki sparzyć, dodać kieliszek rumu.

 

Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
250 ml mleka
70 g świeżych drożdży
10 żółtek
150 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g masła
szczypta soli

120 g mąki zalać 200 ml wrzącego mleka. Rozetrzeć tak, aby nie było grudek. Wystudzić. Do pozostałych 50 ml lekko ciepłego mleka wkruszyć drożdże i mieszając rozpuścić. Do wystudzonego zaczynu ciasta wlać rozpuszczone drożdże, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem , cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Połączyć z resztą mąki i rozczynem. Wyrobić ciasto. Dodać rozpuszczone masło i rodzynki, ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy (dużej), znowu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec ok.35 minut w 2 małych formach lub ok. 50 minut w 1 dużej formie w 180°C. Ja piekłam z połowy porcji w formie o wysokości 10 cm i bardzo wyrosła mi ponad formę (za bardzo). Gdyby wierzch zaczął się zbyt bardzo rumienić, przykryć wierzch folią aluminiową. Po wystudzeniu babkę polukrować i dowolnie udekorować.

Polewa:
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku
ok. 3 łyżek wody

Do cukru pudru i mleka w proszku dodać wodę, wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej wody lub cukru. Polać wystudzoną babkę.
Ten przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie na wielkanocne przepisy.
 http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html)

 

8 komentarzy:

  1. bardzo lubię drożdżowe wypieki, również mam w planach babkę drożdżową na święta, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o zamieszczenie działającego banerka akcji, a nie tylko obrazka. Banerek po kliknięciu powinien przenosić na stronę akcji, a teraz tak nie jest :)
    Przepis bardzo fajny, polewa faktycznie oryginalna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna babka, pierwszy raz spotkałam taką polewę, byłoby mi miło, gdybyś dodała ten przepis u mnie do przepisów wielkanocnych, zapraszam i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ło matko ale baba wyrosła :D Imponująca! Polewa z mlekiem w proszku? Takiej jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa propozycja na święta, które zbliżają się wielkimi krokami! smakuśna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oo, faktycznie sam tytuł zachęca:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robię podobnie taką babkę na każde święta wielkanocne,bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń