poniedziałek, 18 marca 2013

Mini szarlotki z orzechową kruszonką

     Mini wersja pysznej szarlotki. Upieczona na kruchym, maślanym cieście warstwa słodkich jabłek i posypana grubą warstwą orzechowej kruszonki. Poezja!


























Ciasto maślane na spód (porcja na ok.20 szt.):
250 g mąki
100 g cukru
200 g masła
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 1/2 godziny. Rozwałkować i dużą szklanką wykrawać kółka. Wyłożyć do wysmarowanych masłem, z wyłożonym małym kółkiem papieru na dnie, foremek na muffinki.

Masa jabłkowa:
ok.6 małych jabłek lub 3 duże
3 zaokrąglone łyżki galaretki cytrynowej
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, galaretkę w proszku i cynamon, wymieszać. Nakładać po ok. 1- 2 łyżki jabłek na surowe ciasto.

Orzechowa kruszonka:
6 czubatych łyżek mąki
6 łyżek cukru
3 łyżki masła
3 łyżki mielonych orzechów

Podane składniki wsypać do miski, ręką zagnieść ciasto o konsystencji kruszonki. Obficie posypać na warstwę jabłek. Piec ok. 35 minut w 180°C.



  


7 komentarzy:

  1. Każda wersja szarlotki smakuje obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł. Takim sposobem wystarczy dla każdego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł. Pyszne i podzielne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają bardzo pięknie :))) z orzeszkami to muszą smakować mega pysznie!
    pozdrawiam i dziękuję za dodanie wpisu do akcji "Zimowe jabłuszka" :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekstra !!! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje mini szarlotki rozeszły się błyskawicznie. Są naprawdę przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojj ale mam ochotkę na takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń