piątek, 26 kwietnia 2013

Chleb zmieniający życie

     Pod takim tytułem tutaj znalazłam, za pośrednictwem Around the kitchen table, niezwykły przepis- chleb składający się z samych ziaren, bez mąki, zakwasu czy drożdży. Jako, że uwielbiam różnego rodzaju ziarna od razu wypróbowałam przepis. Okazał się bardzo prosty i pyszny. To, że jest bardzo zdrowy nie muszę chyba mówić. Przepis dostosowałam do polskich możliwości jeśli chodzi o dostępność produktów. Jak wyczytałam, przepis ten wstrząsnął blogosferą, pod oryginalnym przepisem jest 516 komentarzy! Bardzo polecam!

1 szklanka nasion słonecznika lub dyni (dałam dynię)
1/2 szklanki nasion lnu
1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów (dałam pół na pół całych migdałów i mielonych orzechów włoskich)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich błyskawicznych
8 łyżek z małym czubkiem mielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
1 płaska łyżka miodu
40 g masła
1 i 1/2 szklanki wody

Wszystkie sypkie składniki: słonecznik, len, orzechy, płatki owsiane i mielone siemię lniane dobrze wymieszać ze sobą. Do rondelka  wlać wodę, dodać sól, miód i masło, krótko zagotować, zostawić ok. 10 minut do lekkiego wystudzenia, zalać suche składniki i dobrze wymieszać. Wszystko włożyć do małej foremki ok. 20x10 cm. Docisnąć do dna i wyrównać wierzch łyżką. Zostawić na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Piec w 180°C ok. 50- 60 minut. Zostawić do CAŁKOWITEGO WYSTUDZENIA!


19 komentarzy:

  1. fajny bardzo! muszę kiedyś spróbować taki przygotować

    OdpowiedzUsuń
  2. ja piekłam go już drugi raz ;) tak mi zasmakował;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też na pewno jeszcze go będę piekła. Zawsze wybierałam chleby z dużą zawartością nasion, a tu są same nasiona! A jaki zdrowy!

      Usuń
  3. niezwykly chlebek :) ja chyba tez muszę sie w końcu skusisć na upieczenie swojego bochenka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny przepis, muszę koniecznie spróbować :}

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, niesamowity ten przepis. Zaciekawiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się ten przepis! Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie ciekawy chlebek,też lubię ziarenka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis, ląduje na liście do zrobienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zapraszam do wzięcia udziału w Liebster Award

    OdpowiedzUsuń
  10. Doskonały! Zrobiłam właśnie ale chciałam przedobrzyć. Dałam trochę więcej nasion i kruszy się bardzo. Ale smak- cudowny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak piszesz, lepiej nie dawać więcej nasion. Poza tym ważne jest żeby nasiona na chleb były przed wypiekiem dobrze ugniecione oraz żeby po upieczeniu całkowicie wystygł.

      Usuń
  11. o boże! to ja go jutro robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bosko wygląda ten chleb:) zapisuję do wypróbowania, bo uwielbiam takie ziarniste chlebki:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaka jest różnica między lnem a siemieniem lnianym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Len to roślina a siemię lniane to jej nasiona.

      Usuń
    2. Przepraszam ,zle doczytałem. Chodziło o nasiona lnu i siemie lniane mielone. Przymierzam się do zrobienia tego chlebka stąd moje pytanie. dzięki za sprostowanie. Bogdan

      Usuń