1 szklanka nasion słonecznika lub dyni (dałam dynię)
1/2 szklanki nasion lnu
1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów (dałam pół na pół całych migdałów i mielonych orzechów włoskich)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich błyskawicznych
8 łyżek z małym czubkiem mielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
1 płaska łyżka miodu
40 g masła
1 i 1/2 szklanki wody
Wszystkie sypkie składniki: słonecznik, len, orzechy, płatki owsiane i mielone siemię lniane dobrze wymieszać ze sobą. Do rondelka wlać wodę, dodać sól, miód i masło, krótko zagotować, zostawić ok. 10 minut do lekkiego wystudzenia, zalać suche składniki i dobrze wymieszać. Wszystko włożyć do małej foremki ok. 20x10 cm. Docisnąć do dna i wyrównać wierzch łyżką. Zostawić na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Piec w 180°C ok. 50- 60 minut. Zostawić do CAŁKOWITEGO WYSTUDZENIA!
fajny bardzo! muszę kiedyś spróbować taki przygotować
OdpowiedzUsuńświetny jest!
OdpowiedzUsuńja piekłam go już drugi raz ;) tak mi zasmakował;)
OdpowiedzUsuńJa też na pewno jeszcze go będę piekła. Zawsze wybierałam chleby z dużą zawartością nasion, a tu są same nasiona! A jaki zdrowy!
Usuńniezwykly chlebek :) ja chyba tez muszę sie w końcu skusisć na upieczenie swojego bochenka :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis, muszę koniecznie spróbować :}
OdpowiedzUsuńŁał, niesamowity ten przepis. Zaciekawiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis! Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńFaktycznie ciekawy chlebek,też lubię ziarenka.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, ląduje na liście do zrobienia. :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do wzięcia udziału w Liebster Award
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy chleb :)
OdpowiedzUsuńDoskonały! Zrobiłam właśnie ale chciałam przedobrzyć. Dałam trochę więcej nasion i kruszy się bardzo. Ale smak- cudowny...
OdpowiedzUsuńTak jak piszesz, lepiej nie dawać więcej nasion. Poza tym ważne jest żeby nasiona na chleb były przed wypiekiem dobrze ugniecione oraz żeby po upieczeniu całkowicie wystygł.
Usuńo boże! to ja go jutro robię! :)
OdpowiedzUsuńbosko wygląda ten chleb:) zapisuję do wypróbowania, bo uwielbiam takie ziarniste chlebki:D
OdpowiedzUsuńJaka jest różnica między lnem a siemieniem lnianym?
OdpowiedzUsuńLen to roślina a siemię lniane to jej nasiona.
UsuńPrzepraszam ,zle doczytałem. Chodziło o nasiona lnu i siemie lniane mielone. Przymierzam się do zrobienia tego chlebka stąd moje pytanie. dzięki za sprostowanie. Bogdan
Usuń